top of page
  • TURAN KATI

Dijital Pazarlama Nedir?

Güncelleme tarihi: 3 Oca 2022

Dijital pazarlama nedir diye araştırma yaparak bu yazıyı okuduğunuza göre sizde geleceği yakaladınız yada yakalamak üzeresiniz.Elektronik cihazlar kullanan ve pazarlama uzmanları tarafından promosyon mesajlarını iletmek ve müşteri yolculuğunuz boyunca etkisini ölçmek için kullanılabilen herhangi bir pazarlamadır.Uygulamada, dijital pazarlama genellikle bir bilgisayarda, telefonda, tablette veya başka bir cihazda görünen pazarlama kampanyalarını ifade eder.

Çevrimiçi video, görüntülü reklamlar, arama motoru pazarlamacılığı, ücretli sosyal reklamlar ve sosyal medya gönderileri dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir. Dijital pazarlama genellikle dergi reklamları, reklam panoları ve doğrudan posta gibi “geleneksel pazarlama” ile karşılaştırılır. Genellikle televizyon geleneksel pazarlama ile aynı kefeye konulur.


Ülkemizde insanların yarısından fazlası her gün çevrimiçi durumdadır.Ayrıca bu kullanıcıların yarısı günde bir defadan daha fazla çevrimiçi durumdadır.Bu kullanıcıların çoğunluğu sürekli çevrimiçi dir.Demografik ve bölgesel etkenlere göre bu oran son derece yükselebilmektedir.


Dijital pazarlama nedir?

Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılan dijital pazarlama, markaların interneti ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasını teşvik eder. Buna yalnızca e-posta, sosyal medya ve web tabanlı reklamcılık değil, aynı zamanda bir pazarlama kanalı olarak metin ve multimedya mesajları da dahildir.


Bir pazarlama kampanyası dijital iletişimi içeriyorsa, bu dijital pazarlamadır.





Dijital pazarlama Çeşitleri

Dijital medyayı kullanarak etkileşim kurmanın yolları olduğu kadar dijital pazarlamada da birçok uzmanlık vardır. İşte birkaç önemli örnek.


Arama motoru optimizasyonu (Seo)

Arama motoru optimizasyonu veya SEO, teknik olarak kendi içinde bir pazarlama biçiminden ziyade bir pazarlama aracıdır. Web sayfalarını arama motorları için ilgi çekici hale getirme sanatı ve bilimi” olarak tanımlanır.


SEO'nun "sanat ve bilim" kısmı en önemli şeydir. SEO bir bilimdir çünkü mümkün olan en yüksek sıralamayı elde etmek için katkıda bulunan farklı faktörleri araştırmanızı ve tartmanızı gerektirir. Bugün, bir web sayfasını optimize ederken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlar şunlardır:


  • İçerik kalitesi

  • Kullanıcı etkileşimi düzeyi

  • Mobil uyumluluk

  • Gelen bağlantıların sayısı ve kalitesi

Bu faktörlerin stratejik kullanımı SEO'yu bir bilim yapar, ancak içerdiği öngörülemezlik onu bir sanat yapar.


SEO'da, yüksek sıralama için ölçülebilir bir değerlendirme listesi veya tutarlı bir kural yoktur. Google algoritmasını neredeyse sürekli olarak değiştirdiği için kesin tahminler yapmak mümkün değildir. Yapabileceğiniz şey, sayfanızın performansını yakından izlemek ve buna göre ayarlamalar yapmaktır.

Tıklama Başına Ödeme Pazarlaması (PPC)

Tıklama başına ödeme veya PPC, bir platformda bir reklam yayınlanır ve birileri her tıkladığında reklam verenler ödeme yapar.PPC reklam platformları olarak Google Pazar payının en büyüğüdür.Google,yandex,yahoo gibi platformlar örnek gösterilebilir.


İnsanların reklamınızı nasıl ve ne zaman gördüğü biraz daha karmaşıktır.SERP olarak da bilinen bir arama motoru sonuç sayfasında bir yer bulunduğunda, motor bu yeri esasen bir anlık açık artırma olanla doldurur. Bir algoritma, mevcut her bir reklama aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre göre öncelik verir:


  • Reklam kalitesi

  • Anahtar kelime alaka düzeyi

  • Açılış sayfası kalitesi

  • Teklif tutarı

Her bir PPC kampanyası, izleyicilerin bir reklamı tıkladıktan sonra tamamlaması gereken 1 veya daha fazla hedef eyleme sahiptir. Bu işlemler dönüşüm olarak bilinir ve işlemsel veya işlem dışı olabilir. Satın alma yapmak bir dönüşümdür, ancak bir bülten kaydı veya ev ofisinize yapılan bir arama da öyle.


Hedef dönüşümleriniz olarak ne seçerseniz seçin, kampanyanızın nasıl çalıştığını görmek için seçtiğiniz platform üzerinden bunları izleyebilirsiniz.

Google ads reklam vermeyi planlıyorsanız google reklam uzmanı ile çalışmanız reklam verimliliği açısından son derece önemlidir.


İçerik Pazarlaması

SEO, ilgili ve değerli içeriğin hedef kitleye dağıtımına dayalı bir strateji olan içerik pazarlamasında önemli bir faktördür.


Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, içerik pazarlamasının amacı, nihayetinde müşteriye dönüşen potansiyel müşterileri çekmektir. Ancak bunu geleneksel reklamcılıktan farklı şekilde yapar. Bir ürün veya hizmetten potansiyel değeri olan beklentileri cezbetmek yerine, yazılı materyal şeklinde ücretsiz olarak değer sunar.


İçerik pazarlaması önemlidir ve bunu kanıtlayacak çok sayıda istatistik vardır:


Tüketicilerin %84'ü şirketlerin eğlenceli ve faydalı içerik deneyimleri üretmesini bekliyor.

En az 5.000 çalışanı olan şirketlerin %62'si günlük içerik üretiyor.

Pazarlamacıların %92'si, şirketlerinin içeriğe önemli bir varlık olarak değer verdiğine inanıyor

İçerik pazarlaması ne kadar etkili olursa olsun, zor olabilir. İçerik pazarlama yazarlarının, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmeleri ve aynı zamanda materyali okuyacak, paylaşacak ve markayla daha fazla etkileşime girecek kişilerle etkileşime geçebilmeleri gerekir. İçerik alakalı olduğunda, boru hattı boyunca güçlü ilişkiler kurabilir.


Sosyal medya pazarlamacılığı

Sosyal medya pazarlaması, insanları çevrimiçi akışa dahil ederek trafik ve marka bilincini artırmak anlamına gelir. Sosyal medya pazarlaması için en popüler platformlar Facebook, Twitter ve instagram'dır ve Linkedin ve YouTube son derece popülerdir.


Sosyal medya pazarlaması aktif izleyici katılımını içerdiğinden, dikkat çekmenin popüler bir yolu haline geldi. %96 ile B2C pazarlamacıları için en popüler içerik ortamıdır ve B2B alanında da zemin kazanmaktadır. İçerik Pazarlama Enstitüsü'ne göre, B2B içerik pazarlamacılarının %61'i bu yıl sosyal medya kullanımlarını artırdı.


Sosyal medya pazarlaması, hedef kitlenize ne kadar iyi ulaştığınızı anlamanıza yardımcı olmak için son derece yararlı olan yerleşik katılım metrikleri sunar. Hangi tür etkileşimlerin sizin için en çok anlam ifade ettiğine, bunun web sitenize yapılan paylaşım, yorum veya toplam tıklama sayısı anlamına gelip gelmediğine siz karar verirsiniz.


Doğrudan satın alma, sosyal medya pazarlama stratejinizin bir hedefi bile olmayabilir. Birçok marka, kitleleri hemen para harcamaya teşvik etmek yerine, onlarla diyalog başlatmak için sosyal medya pazarlamasını kullanır. Bu, özellikle daha yaşlı kitleleri hedefleyen veya anlık satın alımlar için uygun olmayan ürün ve hizmetler sunan markalarda yaygındır. Her şey şirketinizin hedeflerine bağlıdır.


Satış Ortaklığı pazarlama ( Affiliate)

Satış otaklığı pazarlaması, birinin başka bir kişinin işini tanıtarak para kazanmasını sağlar. Destekleyici veya organizatörle birlikte çalışan işletme olabilirsiniz, ancak süreç her iki durumda da aynıdır.


Bir gelir paylaşımı modeli kullanarak çalışır. Satış ortağıysanız, tanıtımını yaptığınız ürünü her satın aldığında komisyon alırsınız. Tüccarsanız, size yardımcı oldukları her satış için bağlı kuruluşa ödeme yaparsınız.


Satış otaklığı kuruluş pazarlamacıları, yalnızca bir şirketin ürünlerini, belki bir blogda veya başka bir üçüncü taraf sitesinde incelemeyi tercih eder. Diğerlerinin birden fazla satıcıyla ilişkisi vardır.


İster bir satış otaklığı kuruluş olmak ister birini bulmak istiyorsanız, ilk adım diğer tarafla bağlantı kurmaktır. Satış otaklığı kuruluşları perakendecilere bağlamak için tasarlanmış bir platform kullanabilir veya tek bir perakendeci programı başlatabilir veya katılabilirsiniz.


Bir perakendeciyseniz ve doğrudan Satış otaklığı kuruluşlarla çalışmayı seçerseniz, programınızı potansiyel girişimciler için çekici hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bu Satış otaklığı kuruluşlara başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları araçları sağlamanız gerekecek. Bu, harika sonuçlar için teşviklerin yanı sıra pazarlama desteği ve önceden hazırlanmış malzemeleri içerir.


Mobil pazarlama

Mobil cihazlar cebimizde tutulmakta, yataklarımızın yanına oturtulmakta ve gün boyunca sürekli kontrol edilmektedir. Bu, mobilde pazarlamayı inanılmaz derecede önemli kılıyor.Tüketicilerin üçte ikisi, geçen hafta mobilde reklamını gördükleri belirli bir markayı hatırlayabiliyor.Ancak mobil, mahrem doğası göz önüne alındığında çok ince ayrıntılar içeriyor.


SMS, MMS ve uygulama içi pazarlama, müşterilerinize cihazlarında ulaşmak için tüm seçeneklerdir, ancak bunun ötesinde, diğer dijital pazarlama kanallarınızdaki pazarlama çabalarınızın koordinasyonunu da göz önünde bulundurmalısınız.


Pazarlama otomasyonu

Pazarlama otomasyonu, dijital pazarlama kampanyalarını güçlendirmek için yazılım kullanır, reklamların verimliliğini ve alaka düzeyini artırır.


İstatistiklere göre:


Ülkemizdeki tüketicilerin %90'ı kişiselleştirmeyi "çok" veya "biraz" çekici buluyor.

Tüketicilerin %81'i etkileşimde bulundukları markaların kendilerini daha iyi anlamasını istiyor.

Şirketlerin %77'si gerçek zamanlı kişiselleştirmenin değerine inanıyor, ancak %60'ı bununla mücadele ediyor.

Pazarlama otomasyonu, şirketlerin kişiselleştirme beklentisine ayak uydurmasını sağlar. Markaların şunları yapmasına olanak tanır:


  • Tüketici bilgilerini toplayın ve analiz ediniz.

  • Hedefli pazarlama kampanyaları tasarlayın.

  • Pazarlama mesajlarını doğru zamanda doğru kitlelere gönderin ve yayınlayın.


e-posta pazarlama

Eposta pazarlama. Yirmi yıldan fazla bir süre sonra e-posta, kritik bilgilere sahip müşterilere ulaşmanın en hızlı ve en doğrudan yoludur. Günümüzde başarılı e-posta kampanyaları, müşterinizin gelen kutusuna gömülmemek için inanılmaz derecede ilgi çekici, alakalı, bilgilendirici ve eğlenceli olmalıdır.

Başarılı olmak için pazarlama e-postalarınız beş temel özelliği karşılamalıdır. Güvenilir, alakalı, diyaloga dayalı, kanallar arasında koordineli ve stratejik olmalıdırlar.


 

Dijital pazarlamanın faydaları

Dijital pazarlama, büyük ölçüde bu kadar geniş bir kitleye ulaştığı için öne çıktı, ancak bir dizi başka avantaj da sunuyor. Bunlar faydalarından birkaçı.


Geniş bir coğrafi erişim

Çevrimiçi bir reklam yayınladığınızda, insanlar nerede olurlarsa olsunlar bunu görebilirler (reklamınızı coğrafi olarak sınırlamamış olmanız şartıyla). Bu, işletmenizin pazar erişimini büyütmeyi kolaylaştırır.


Maliyet verimliliği

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre yalnızca daha geniş bir kitleye ulaşmakla kalmaz, aynı zamanda daha düşük bir maliyet taşır. Gazete reklamları, televizyon reklamları ve diğer geleneksel pazarlama fırsatları için genel giderler yüksek olabilir. Ayrıca, hedef kitlenizin bu mesajları ilk etapta görüp göremeyecekleri konusunda size daha az kontrol sağlarlar.


Dijital pazarlama ile, aktif olduğu sürece blogunuza ziyaretçi çeken sadece 1 içerik parçası oluşturabilirsiniz. Hedeflenen müşteri listelerine bir programa göre mesajlar ileten bir e-posta pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz ve gerekirse bu programı veya içeriği değiştirmek kolaydır.


Hepsini topladığınızda, dijital pazarlama size reklam harcamalarınız için çok daha fazla esneklik ve müşteri teması sağlar.

Ölçülebilir sonuçlar

Pazarlama stratejinizin işe yarayıp yaramadığını bilmek için, kaç müşteri çektiğini ve sonuçta ne kadar gelir sağladığını öğrenmelisiniz. Ancak bunu dijital olmayan bir pazarlama stratejisiyle nasıl yaparsınız?


Her müşteriye "Bizi nasıl buldunuz?" diye sormak gibi geleneksel bir seçenek her zaman vardır.


Ne yazık ki, bu her sektörde işe yaramıyor. Birçok şirket, müşterileriyle bire bir görüşme yapamaz ve anketler her zaman tam sonuç alamaz.


Dijital pazarlama ile sonuçların izlenmesi basittir. Dijital pazarlama yazılımı ve platformları, ister e-posta açma oranları, ister ana sayfanıza yapılan ziyaretler veya doğrudan satın almalar olsun, elde ettiğiniz istenen dönüşümlerin sayısını otomatik olarak izler.


Daha kolay kişiselleştirme

Dijital pazarlama, müşteri verilerini çevrimdışı pazarlamanın yapamayacağı şekilde toplamanıza olanak tanır. Dijital olarak toplanan veriler çok daha kesin ve özel olma eğilimindedir.


Ticari hizmetler sunduğunuzu ve ürünlerinize bakan kişilere özel teklifler göndermek istediğinizi hayal edin. Teklifi kişinin ilgi alanına göre hedeflerseniz daha iyi sonuçlar alacağınızı bildiğiniz için 2 kampanya hazırlamaya karar veriyorsunuz. Biri e ticaret ürünlerinize bakan genç aileler için, diğeri ise emeklilik planlarınızı düşünen bin yıllık girişimciler içindir.


Otomatik izleme olmadan tüm bu verileri nasıl topluyorsunuz? Kaç telefon kaydını gözden geçirmen gerekir? Kaç müşteri profili? Ve gönderdiğiniz broşürü kimin okuyup okumadığını nereden biliyorsunuz?


Dijital pazarlama ile tüm bu bilgiler zaten parmaklarınızın ucunda.


Müşterilerle daha fazla bağlantı

Dijital pazarlama, müşterilerinizle gerçek zamanlı olarak iletişim kurmanıza olanak tanır. Daha da önemlisi, sizinle iletişim kurmalarını sağlar.


Sosyal medya stratejinizi düşünün. Hedef kitlenizin en son yayınınızı görmesi harikadır, ancak yorum yapmaları veya paylaşmaları daha da iyidir. Ürününüzü veya hizmetinizi çevreleyen daha fazla bağlantı ve aynı zamanda biri konuşmaya her katıldığında artan görünürlük anlamına gelir.


Etkileşim, müşterilerinize de yarar sağlar. Markanızın hikayesinin aktif katılımcıları haline geldikçe katılım seviyeleri artar. Bu sahiplik duygusu, güçlü bir marka sadakati duygusu yaratabilir.


Kolay ve kullanışlı dönüşümler

Dijital pazarlama, müşterilerinizin reklamınızı veya içeriğinizi gördükten hemen sonra harekete geçmesini sağlar. Geleneksel reklamlarda, umabileceğiniz en hızlı sonuç, birisi reklamınızı gördükten kısa bir süre sonra bir telefon görüşmesidir. Ancak, bulaşıkları yıkarken, otoyolda ilerlerken veya işyerinde kayıtları güncellerken bir şirkete ulaşmak için ne sıklıkla zamanı var?


Dijital pazarlama ile bir bağlantıya tıklayabilir veya bir blog gönderisini kaydedebilir ve hemen satış hunisinde ilerleyebilirler. Hemen bir satın alma işlemi gerçekleştirmeyebilirler, ancak sizinle bağlantıda kalacaklar ve size onlarla daha fazla etkileşim kurma şansı verecekler.


Dijital pazarlama büyüme yaratır

Dijital pazarlama, hemen hemen her işletmenin genel pazarlama stratejisinin ana odak noktalarından biri olmalıdır. Daha önce müşterilerinizle bu kadar tutarlı bir iletişim halinde kalmanın bir yolu olmamıştı ve başka hiçbir şey dijital verilerin sağlayabileceği kişiselleştirme düzeyini sunmuyor. Dijital pazarlamanın olanaklarını ne kadar çok benimserseniz, şirketinizin büyüme potansiyelini o kadar çok fark edebilirsiniz.

69 görüntüleme0 yorum
bottom of page