top of page
  • TURAN KATI

Görüntülü Reklam Ağı Baştan Sona Örnekli Anlatım.

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2022


Birçok reklam veren görüntülü reklam ağı çeşidini duymuştur.Ama bazıları ne işe yaradığını veya nasıl yararlanması gerektiğini bilmiyor.Görüntülü reklamları kullanmalı mıyız yada nasıl kullanmalıyız sorusuna bu makalede detaylı olarak anlatıyoruz.


Görüntülü Reklamları Farklı Kılan Nedir?

Görüntülü reklamlar ile yeni müşteriler kazanmak ve satış gücümüzü artırmak mümkün.

1. Bilinirlilik ve marka gücü oluşturmak.

2. Bu markayı potansiyel müşterilerinizin aklında tutmak.


Bu iki özellik kulağa hoş geliyor ama şimdi görüntülü reklamları inceleyelim.


  • Görüntülü reklamcılığın değeri

  • Google görüntülü reklam özellikleri (görüntülü reklam türleri ve boyutları dahil)

  • Google görüntülü reklam maliyetleri

  • Google görüntülü reklam hedefleme parametreleri

  • Google görüntülü reklamları nasıl kurulur?


Şimdi Makalemize geçelim.


Google görüntülü reklamı nedir?

"Görüntülü reklam" terimi tanıdık gelmese de, neredeyse kesin olarak görüntülü reklamlara aşinasınızdır. En sevdiğiniz blogda bir makale okurken, bir online gazeteyi okurken,YouTube'da bir video izlerken veya bir mobil uygulama kullanırken gördüğünüz görsel tabanlı reklamlardır.

Google görüntülü reklamlar, İnternet kullanıcılarının% 90'ının iki milyondan fazla web sitesi ve uygulamadan oluşan bir ağda gösterir.Erişim için böylesine büyük bir potansiyel, iki ucu keskin bir kılıç gibidir. Markanızı milyonlarca web sitesinden ilgili kullanıcıya göstermek en önemli problemdir. Markanızı alakasız kitlelere göstermek bütçenizin verimsiz kullanılmasına neden olabilir.


Başka bir deyişle: Dikkatli olmazsanız, görüntülü reklamlar size bir sürü paraya mal olabilir.Reklamınızı verimli kullanmak için bilgileri paylaşacağız.


Görüntülü reklamlar için durum

Görüntülü reklamcılığın ayrıntılarına girmeden önce kuş bakışı bakalım. Google ads arama ağı reklamcılığı, genellikle pazarlamacılar için değerli bir reklam çeşitidir.Çünkü insanları Google'ı kullanmaya motive eden ticari amaçtan yararlanmalarına olanak tanır.


Aynı şey görüntülü reklamcılık için söylenemez. Kullanıcılara görüntülü reklamlar, arama ağında olduğu gibi aktif olarak çözüm ararken değil, içeriği tüketirken sunulur. Başka bir deyişle, arama reklamcılığını bu kadar değerli kılan ticari amaç, görüntülü reklam ağında mevcut değildir.


Öyleyse, neden görüntülü reklamlarla uğraşalım? Farklı pazarlamacılar bu soruyu farklı yanıtlar, ancak hemen hemen herkesin hemfikir olabileceği birkaç neden olduğundan oldukça eminiz.


İlki markalaşmayı içerir. Siz ve rakipleriniz aynı işlerin peşinden koştuğunuz için, kendinizi farklılaştırmanın, işinizi diğerlerinden ayırmanın yollarını bulmalısınız. Görsel görüntülerin gücü sayesinde, görüntülü reklamcılık, markanızı potansiyel müşterilerinizin zihnine yerleştirmek (ve ayırt etmek) için bir fırsattır.


İkincisi daha pratik. Tipik olarak, bir potansiyel müşteri, ürününüzün veya hizmetinizin arama ağında ilk kez reklamının yapıldığını gördükten hemen sonra müşteriniz olmaz. Reklamınızı tıklasalar bile, büyük olasılıkla herhangi bir işlem yapmadan web sitenizden ayrılırlar ve tamamen farklı bir araştırmaya geçerler. Olay burada başlıyor.Görüntülü reklamlar ile onları web sitenize geri getirmeye dönüşür. Görüntülü reklamlarla, işletmenizi potansiyel müşterilerinizin aklında tutabilirsiniz.Yani marka konumlandırmasını görüntülü reklamlar ile oluşturmanız ve dönüşüm yaratmanız daha yükselir.


Genel bir bakıştan sonra artık görüntülü reklamların detaylarına bakabiliriz.


Google görüntülü ağı reklam türleri

Genel olarak, iki tür Google görüntülü reklam vardır: standart ( görüntülü reklam yükle) ve duyarlı.Standart reklamlar, oluşturma ve optimizasyon sorumluluğunu (aşağıda daha fazlası) tamamen size yüklerken, duyarlı reklamlar dizginleri Google Ads'e aktarır.

Kendi görüntülü reklamlarınızı sıfırdan oluşturmak için tasarım kaynaklarına sahipseniz, o zaman elbette — yüklenen rotayı kullanın. JPG, PNG ve GIF dosyalarının tümü desteklenmektedir. Bununla birlikte, her web sayfasının farklı olduğunu unutmayın. Belirli bir yerleşim için uygun olsanız bile, reklamınız sayfanın boyut ölçülerini karşılamıyorsa gösterilmez. Yüklenen görüntülü reklamların optimizasyon sorumluluğunu size aittir. Her bir reklamın farklı boyutlu versiyonlarını oluşturmanız gerekir.


Bu pek kolay olmadığından, Google birkaç yıl önce duyarlı görüntülü reklamları kullanıma sundu. Aslında, 2018 yazından itibaren, duyarlı reklam türü, görüntülü reklam verenlerin varsayılanıdır. İşletmenizin adını ve logosunun yanı sıra bazı görsel öğeler (resimler ve videolar) ve bazı temel reklam kopyalarını yüklemeniz yeterli. Google Ads, reklamınızın hangi sürümlerinin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için farklı görsel ve metin kombinasyonlarını test eder. Hepsinden iyisi, duyarlı görüntülü reklamların boyutu belirli web sayfalarının gereksinimlerini karşılamak için otomatik olarak ayarlanır.


Birkaç seçenek daha arıyorsanız, yazımızın sonunda en çok önerdiği reklam oluşturma araçlarından üçünü (tümü ücretsiz!) paylaşacağız.


Google görüntülü reklam boyutları ( Standart Görüntülü Reklam)

Yalnızca duyarlı görüntülü reklamlar yayınlamayı planlıyorsanız, devam edip sonraki bölüme geçebilirsiniz. Alternatif olarak, reklamlarınız üzerinde kontrol sahibi olmak istiyorsanız ve yüklenen rotayı izlemeyi planlıyorsanız, bunlar büyük olasılıkla yerleştirmeniz gereken 12 yaygın boyuttur:


Mobil: 300x250, 320x50, 320x100, 250x250, 200x200

Masaüstü: 300x250, 336x280, 728x90, 300x600, 160x600, 970x90, 468x60

Google görüntülü reklam ağı maliyetleri

Google arama ağı gibi, Google görüntülü reklam ağı da canlı bir açık artırma sistemi üzerinde çalışır. Hedefleme parametrelerinize göre belirli bir reklam birimi için uygun olduğunuzda, aynı birim için uygun olan diğer reklam verenlerle anlık bir açık artırmaya girersiniz. Basitlik adına, sizin ve rakiplerinizin tıklama başı maliyet (TBM) temelinde teklif verdiğini ve termal residance için standart bir blog sayfasında rekabet ettiğini varsayalım.

Açık artırma, Google'ın, her bir reklam verenin sayfada nereye gittiğini ve her bir reklam verenin bir tıklama için ne kadar ödediğini belirleme yöntemidir. Reklam konumunuz ve TBM'niz, Reklam sıralamanıza bağlıdır.Bu sırayla maksimum TBM teklifinize ve Kalite Puanınıza bağlı olan bir metriktir. İlki, kuşkusuz, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemeye hazır olduğunuz maksimum tutardır. İkincisi, temelde reklamınızın hedeflediğiniz kişilerle ne kadar alakalı olduğunun bir ölçüsüdür.



Açık artırmanın sonucu, bir tıklama için gerçekte ne kadar ödeyeceğinizi, yani gerçek TBM'nizi belirler. Genellikle bu, maksimum TBM teklifinizden daha düşüktür.Teklif stratejilerini seçerken amacınızı iyi analiz etmelisiniz.


Görüntülü reklam ağı maliyetleri arama ağı reklamlarına göre daha uygun fiyatlıdır.Bunun nedeni Ticari değerinin daha etkisiz oluşudur.Direkt satışa dönük olan arama ağı reklamları nispeten daha yüksek maliyetlidir.

Diğer google reklamlarına buradan bakabilirsiniz.


Google görüntülü reklam hedefleme

Daha önce söz verdiğimiz gibi, görüntülü reklamcılık bütçenizi boşa harcamamak için atabileceğiniz adımlar hakkında konuşma zamanı geldi. Genel olarak, görüntüleme bütçenizi verimli bir şekilde harcamanın anahtarı,reklamınızı doğru hedeflemeyle doğru sitelerde göstermektir.


Bu şu soruyu gündeme getiriyor: Elinizin altında hangi hedefleme parametrelerine sahipsiniz? Reklam grubu düzeyinde, iki hedefleme parametresi kategorisi vardır: insanlar ve bağlam. İlk kategori belirli insan gruplarına reklam vermenizi sağlarken, ikincisi belirli içerik türleri içinde reklam vermenizi sağlar. Her birine sırayla bakalım.


1.Görüntülü reklamları hedefleyen kişiler

İnsanları hedefleyen şemsiyenin altında iki alt kategori vardır: demografi ve kitleler.

a.Demografik hedefleme ile, reklamlarınızı yaş, cinsiyet ve ebeveynlik durumu gibi özelliklere göre belirli kişi gruplarına sunabilirsiniz.




b.Kitle hedefleme ise ilgi alanlarına ve davranışlara dayanır.






c.Yakın ilgi alanı kitlesi, ortak bir ilgi alanını paylaşan geniş bir insan grubudur. Spor hayranları, gezginler ve gurmeler, görüntülü reklamlarınızla hedefleyebileceğiniz yakın ilgi alanı kitlelerine örnektir. Google Ads’in önceden hazırlanmış seçeneklerinin çok genel olduğunu fark ederseniz, kendi özel yakın ilgi alanı kitlelerinizi oluşturabilirsiniz.

d.Pazardaki kitle, belirli bir ürünü veya hizmeti aktif olarak satın almak isteyen bir grup insandır. Bu kitleler elbette güçlüdür, çünkü işinizi, dönüşüm hunisinin alt kısmına yakın tüketicilerin zihninde en üstte tutmanıza olanak tanırlar.


e.Yeniden pazarlama kitlesi, işletmenizle bir şekilde, genellikle web sitenizi ziyaret ederek etkileşimde bulunan bir grup insandır. Daha önce de söylediğimiz gibi, görüntülü reklamcılığın önemli bir parçası, potansiyel müşterilerinizle yeniden etkileşime geçme yeteneğidir.


2.Görüntülü reklamlar için içeriğe dayalı hedefleme

Kişi hedeflemede olduğu gibi, içeriğe dayalı hedefleme iki alt kategoriyle birlikte gelir: anahtar kelimeler ve konular. Anahtar kelime hedeflemeyle, görüntülü reklamlarınızı belirli bir anahtar kelimeyle ilgili içerik parçaları içinde sunabilirsiniz. Örneğin, koşu ekipmanlarının reklamını yapıyorsanız, "koşu için spor ayakkabılar" ve "koşu kol saati" gibi anahtar kelimeleri hedefleyebilirsiniz.



Öte yandan konu hedefleme, görüntülü reklamlarınızı belirli bir konuyla ilgili içerik parçaları içinde sunmanıza olanak tanır. Örneğin, yaklaşan bir müzik festivalinin reklamını yapıyorsanız, "müzik" ve "canlı eğlence" gibi konuları hedefleyebilirsiniz.

Belki daha da önemlisi, Google Ads belirli konuları hariç tutmanıza da olanak tanır. Konu hariç tutmalar, markanızı alakasız veya uygunsuz içerikten uzak tutmak içindir. Örneğin, şiddet içeren bir video oyununun reklamını yapıyor olsaydınız, görüntülü reklamlarınızı küçük çocuklar için eğitici içerik yayınlayan web sitelerinden uzak tutmak isteyebilirsiniz.


Daha harika görüntülü reklam örnekleri için 2020'de dikkatimizi çeken bu 17 görüntülü reklama göz atın.


Google görüntülü reklam kampanyası nasıl oluşturulur?


Google görüntülü reklamlarla ilgili en iyi 5 uygulama

Tamam o zaman! Artık görüntülü reklamcılığın tüm teknik ayrıntılarını ele aldığımıza göre, getirilerinizi en üst düzeye çıkarmak için uygulayabileceğiniz bazı en iyi uygulamalardan bahsedelim.


1. En iyi performans gösteren anahtar kelimelerinizden yararlanın

Anahtar kelime hedefleme, işletmenizi alakalı kitlelere tanıtmanın harika bir yoludur. Denemek istiyorsanız, ancak nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, başlangıçta en iyi performans gösteren arama anahtar kelimelerinizi kullanmanızı öneririz. Elbette "en iyi performans gösteren" tanımı size bağlıdır, ancak arama ağında düşük maliyetli tıklamalar veya dönüşümler sağlama eğiliminde olan bir avuç anahtar kelime varsa, neden onlara görüntü reklam ağında bir şans vermeyesiniz?


2. Teklif stratejilerini kullanmayı öğrenin

Görüntülü reklam ağı kampanyalarınızı bir süre çalıştırdıktan sonra, hangi anahtar kelimelerin iyi performans gösterdiğini, hangi özel yakın ilgi alanı kitlelerinin kötü performans gösterdiğini vb bilgilere sahip olacaksınız.Bilgiye dayalı performans değerlendirmeleri yapmak için yeterli veriye sahip olmanız gerekir. Reklam grubu veya kampanya düzeyinde belirleyebileceğiniz teklif ayarlamaları, bu performans değerlendirmelerini stratejiye dönüştürmenize olanak tanır.


Belirli bir reklam grubunda pozitif bir teklif ayarlaması belirlediğinizde, Google Ads'e söz konusu reklam grubundaki reklamlardan biri gösterilmeye uygun olduğunda maksimum TBM teklifinizi artırmasını söylersiniz. Benzer şekilde, bir negatif teklif ayarlaması belirlediğinizde, Google Ads'e o reklam grubu için maksimum TBM tekliflerinizi düşürmesini söylersiniz.


Açık ve basit, teklif ayarlamalarını kullanmak, en iyi performans gösterenlerden kazançlarınızı artırmanın ve düşük performans gösterenlerden kayıplarınızı azaltmanın harika bir yoludur.


Teklif stratejileri ile ilgili detaylı makalemize göz atabilirsiniz.


3. Yönlendirme trafiğinize bakın

Google Analytics yararlı bilgilerle doludur. Görüntülü reklamcılık reklam verenleri için, yönlendirme trafiği raporu (Edinme> Tüm Trafik altında bulunur) inanılmaz derecede değerlidir.

Temel olarak, yönlendirme trafiği raporu, size en çok hangi web sitelerinin bağlantı verdiğini söyler. Başka bir deyişle, hangi web sitelerinin ürününüzden veya hizmetinizden yararlanabilecek kişilere hitap ettiğini söyler.

Bu web siteleri, görüntülü reklamlarınızı sunmak için mükemmel yerler oluşturur. Alakalı kitlelere reklam verdiğinizi bildiğiniz için, bu gösterimlerden ve tıklamalardan getiri elde ettiğinizden emin olabilirsiniz.







4. Değer önerinizi vurgulayın

Bu noktada görüntülü reklamcılığa alışkın olmadıkları için, potansiyel müşterileriniz farkına bile varmadan reklamlarınızı kolayca kaydırabilir. Bin gösterim başına maliyet (BGBM) temelinde teklif veriyorsanız paranın yanı sıra fırsatları boşa harcamamak için, görüntülü reklamlarınızın potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmesi çok önemlidir.

Açıktır ki, reklamlarınızın görsel estetiği (renk şeması, tipografi vb.) Bunda büyük rol oynar. Daha az aşikar olan, değer teklifinizin oynadığı kısımdır. Değer öneriniz, oldukça basit bir şekilde, birisinin müşteriniz olduktan sonra keyif alacağı faydadır. Örneğin, bir çift erkek Tshirt reklamını yapıyorsanız, değer öneriniz, kişinin iyi göründüğünde hissettiği gelişmiş güven olabilir.


Değer öneriniz ne olursa olsun, sayfanıza gelmesini sağlayın.


5. Reklam yazarken başlıklara odaklanın

Duyarlı bir görüntülü reklam oluştururken, dört parça metin yazmanız istenir:


Kısa bir başlık (25 karakter)

Uzun bir başlık (90 karakter)

Bir açıklama (90 karakter)

İşletmenizin adı (25 karakter)

Başlıklarla ilgili olarak bilmeniz gereken iki önemli şey vardır: (1) Google Ads hiçbir zaman aynı anda ikisini birden yayınlamaz; (2) Google Ads bazen açıklamanızı hariç tutar.Reklamınızın belirli bir yinelemesi için hangi başlık seçilirse seçilsin, açıklamanızın eşlik edeceğinin garantisi yoktur.


Önemli Bilgi : Başlıklarınızın tek başına yeterli olduğundan emin olun. Her ikisi de işletmenizin veya yaptığınız teklifin benzersiz değerini anlatmalıdır.


3 harika Google görüntülü reklam örneği

Küçük bir ilham olmadan hiçbir reklam tamamlanmış sayılmaz! Bu kılavuzu, harika Google görüntülü reklamlarının beş örneğiyle tamamlayalım. Hemen eyleme geçirilebilir ipuçlarıyla ayrılabilmeniz için onları harekete geçiren unsurları ortadan kaldıracağımızdan emin olmalıyız.


1. Natro : Wordpress Hizmetini Ön Plana Çıkarıyor.


Eğer bir web sitesi kuruyorsanız mutlaka bir hosting araştırması yapıyorsunuzdur.İşte bu noktada görüntülü reklam ağları hedef kitlenizi sitenize çekme ihtimali doğurur.Neyi pazarladığınızı biliyorsanız odak noktasını gözünüzden kaçırmayın.Fayda ve farkları öne çıkarın.




Kullanılan renkli ve etkili grafik tasarım kulanıcıyı siteye çekme ihtimali son derece yüksek.


2. Turhost İndirim konusunu hedef alarak görüntülü reklam çıkıyor.


Turhost reklam stratejisi olarak % 25 İndirim ile ön plana çıkıyor.Rakiplerinden farkı olarak indrim ön plana koymak ta bir seçenek olabilir.Üstelik bu kaar güzel bir reklam banner yapmak reklamın olumlu sonuçlanması muhtemel.Kullanılan renkler son derece şık ve kullanıcının dikkatini çekme ihtimali yüksek.



Bannerlarda olmazsa olmaz firmaların logolarıdır.Mutlaka logolarınızı banerlarda bulundurun.Harekete geçirici mesaj içermemesi bir eksiklik olarak göze çarpıyor.


3. Türk Hava Yolları Sağlık ve Hijyen konusunu ön plana koyuyor.

Başarılı bir görüntülü reklam örneği daha.Markanın gücünü anımsatmak ve pandemi nedeni ile insanların aklında oluşan olumsuz düşünceleri elemine etmek için harika bir reklam çalışması.




Google görüntülü reklamları oluşturmak için 1 kolay, ücretsiz araç

Görüntülü reklamcılığı sevmemize rağmen, onunla ilgili göze çarpan bir sorun fark ettik: Güçlü olduğu kadar erişilebilir değil. Pek çok küçük ve orta ölçekli işletme, şık ve etkili görüntülü reklamlar oluşturmak için gereken kaynaklara (zaman, para, tasarımcılar) sahip değildir.


Neyse ki, piyasada kendi Google görüntülü reklamlarınızı kolayca oluşturmanızı sağlayan bir dizi ücretsiz araç var. İşte kişisel favorilerimizden üçü:


Canva: Binlerce ücretsiz, esnek banner reklam şablonuna göz atın ve bunları markanızın estetiğine uyacak şekilde özelleştirin.


Google ads reklamlar sizin için karışık ve zaman alıcıysa bizimle çalışabilirsiniz.Bize bir talepte bulunmanız yeterlidir.Buradan bize ulaşabilirsiniz.

107 görüntüleme0 yorum
bottom of page