top of page
  • TURAN KATI

Otel satış ve pazarlamasında İnternet'in gücünü kullanmak

Güncelleme tarihi: 30 Nis 2021

Otel satış ve pazarlamasında internet ; artan kullanıcı sayısı ve kullanım oranları ile geçmiş yıllara göre bariz artış göstermiştir.İnternet'in reklam gücünü erkenden fark eden işletmeciler bu alanda etkinliğini sürdürmeye çalışmaktadırlar.Ama otel işletmecilerinin bir çoğu gelenekselci yöntemler ile satış pazarlama faaliyetlerini sürdürmektedirler.


Ülkemizde ve dünyada internet kullanım oranı artışına bağlı olarak otellerin etkin olarak kullanabileceği satış ve pazarlama mecraları doğdu ve büyüdü.




İnternet dünyası otel satış ve pazarlamasına nasıl katkı sağlayabilir?

Otel satış ve pazarlamasında kullanılacak olan internet reklam çalışmalarını sırayla yazımızda paylaşacağım.Bu satış ve pazarlama faaliyetlerinin her biri farklı amaçlar için kullanılabilir.


Online Acentalar

Online rezervasyon acentaları ( yerli ve yabancı) otellere komisyon karşılığında rezervasyon sağlarlar.Bunlardan booking.com,hotels.com,venere.com,expedia.com,etstur.com,otelz.com, tatilbudur.com en çok bilinen ve kullanılan acentalardır.Acentaların çalışma prensibi sor-sat bazlıdır.Nadirende olsa kontenjan bazlı çalışıldığı olur.KOmisyon oranları % 15 ile % 25 arasında değişir.


Karşılaştırma & Yorum Siteleri

Karşılaştırma ve yorum siteleri son yıllarda ortaya çıkan etkili uygulamalar arasında yer almaktadır.Bu siteler direkt oteller ile sözleşme yapmak yerine acentaların fiyatlarını karşılaştırma yaparak kullanıcıları rezervasyon sitelerine yönledirir.Trivago.com.tr ve tripadvisor.com.tr buna en güzel örneklerdendir.

İşletme bilgilerinizi kullanıcı paneline girerek revize edebilirsiniz.Yapılan yorumlara cevap verebilirsiniz.


Fırsat Siteleri

Fırsat siteleri otel rezervasyon ve tanıtımına son derece etki eden bir mecradır.Çalışma şekil olarak acentalara benzerler ama pazarlama ve satış stratejisi olarak çok daha agresifdirler.grupanya.com, fırsatbufırsat.com,yakala.co,firsat.me pazarda bilinen markalardır.Komisyon oranları % 15-25 arasında değişmektedir.



Google Ads Arama Ağı Reklam Kampanyaları

Google ads arama ağı reklam kampanyaları internet dünyasında en çok tercih edilen reklamlardır.Arama ağı reklamları doğru hedef kitleye doğru reklamı doğru zamanda ve doğru yerde gösterir.Hedef kitlenin ihtiyacı olan bilgiyi tam da istediği anda ona göstermesi google ads reklam uygulaması için en büyük artıdır.Birçok avantajı içinde barındıran bu reklamlar daha detaylı inceleyebilirsiniz.


Google Otel Reklamları (Haritalar Bölümü)

Google otel reklamları haritalar bölümünde yer alan reklamlara denilir.Bu reklam çeşidi yerel işletmeler için uygulanan haritalar bölümünde görünür.Yerel haritalar bölümünde işletme arayanlar kitle hedeflemesi için en ideal reklamlardır.Üstelik bu reklamlar ile direkt otelinize rezervasyon alabilirsiniz.Üstelik ödemesini aldığınız taktirde ödeme yapabilirsiniz. Google otel reklamları ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızda okuyabilirsiniz.


Google Ads Görüntülü Reklam Kampanyaları ( Bunner)

Google ads görüntülü reklam kampanyaları arama ağı iş ortakları aracılığı görsel olarak oluşturulan reklamlara denilir.Haber siteleri,ilan siteleri ( sahibinden.com) gibi sitelerin köşelerinde,yazı kenarlarında görsel olarak öne çıkan reklamlardır.Bu reklamlar geniş kitlelere hitap ettiğinden imaj çalışması,marka çalışması,kampanya çalışması veya özel gün tanıtımı için etkili olarak kullanılabilir. Etkisine göre düşük bütçeli reklamlardır.

Youtube Reklamlar

Youtube kullanıcı kitlesine hitap eden reklamlar otelinizin tanıtımı için en iyi platformlar arasında yer alırlar.Konum belirleme,demografi belirleme gibi hedef seçimi sayesinde hedef kitlenize daha verimli olarak reklam yapabilirsiniz.Üstelik bumper ( video başlangıcında çıkan 10 sn. reklam) reklamlar ile hedef kitlenize otelinizi olarak tanıtabilirsiniz.

Facebook Reklamlar

Facebook reklamları bilmeyen duymayan kalmadı ama etkisini kullanan pek az otel işletmesi olduğunu söyleyebilirim.Ülkemizdeki kullanıcı kitlesi orta yaş düzeyi olduğu için potansiyel otel misafir kitlesi facebook veritabanında bulunur.Uzman bilgisinde organize edilen facebook reklamlar etkili bir reklam aracıdır.Demografi seçimi,yer seçimi ve çok düşük maliyetli olması ayrıca direkt rezervasyon yapılabilmesi nedeni ile tercih edilmesi gereken reklamlardır.

İnstagram Reklamlar

İnstagram reklamlar facebook reklamlar ile aynı platform üzerinden yapılmaktadır.İnstagram ülkemizde en popüler sosyal medya uygulamasıdır.İnstagramın gücünü keşfeden işletmeler bunu asla bırakmazlar.Etkili instagram reklamları ile büyük sonuçlar alabilirsiniz.

İnfluecer Reklamlar

İnfluecer reklamlar sosyal medya fenomenleri aracılığı ile sosyal medya ağlarında yapılan reklamlara denililir.Burada dikkat edilmesi gereken fenomen tercihi yaparken otelin imajına pozitif etki edecek adayları belirlemektir.Sayıdan çok etki ve imaja dikkat edilmelidir.Milyonlarca kullanıcısı bulunan influecerlar sayesinde çok uygun fiyatlara çok etkili kampanyalar ve tanıtımlar yapılabilir.

Mail Reklamlar

Mal reklamlar geçmişten ünümüze en çok bilinen ve en çok uygulanan reklamlardır.Son yıllarda getirilen yasal düzenlemeler neticesinde mail reklamları eski gücünden uzakta görünüyor.Ama doğru bir strateji ve doğru reklam çalışması ile hedef kitlenizin önünde olursunuz.

Seo ( Sem)

Seo direkt reklam olarak sayılmasa da otelinizin internet dünyasında bulunabilir olmasını sağlayan bir çalışma olduğu için belirtmekte fayda var.Seo (arama motoru optimizasyonu) çalışması ile oteliniz organik aramalarda üst sıralarda görünür.Seo çalışması maliyetli olsa da sağladığı fayda ile bunu fazlası ile hak ediyor.Bazı internet kullanıcıları reklamlara asla tıklamadığını unutmayalım.


Google Benim İşletmem

Arama motorları sonucunda haritalar bölümünde yer alan otel işletmelerine denilir.Arama motorları tarafından verilen bu hizmet ücretsiz bir yöntemdir.Gerçek bir otel işletmenizin olması yeterlidir.Google benim işletmem doğru kurgulandığında son derece etkilidir.Google harita yorumları,yandex işletme yorumları buradan görülür.Otelinize yapılan yorumları buradan cevaplayabilirsiniz.Google benim işlemem ile ilgili merak edilen tüm sorular ve cevaplara bakabilirsiniz.


Editorden : Birçok otel işletmecisi internet reklamlarını duymuştur ama uygulamaktan imtina etmiştir.Sonuç alamayacağını düşündüğünden otel işletmecileri internet reklamlarını deneyimlemekten çekinmektedirler.

İnternet reklamlarını kullanan bazı işletme sahipleri ;reklam çalışmalarını otelde çalışan herhangi bir görevliye veya akrabasına yaptırdığından istediği verimi alamamıştır.

Her işte olduğu gibi internet reklam dünyanın gücünden faydalanılmak isteniliyorsa profesyoneller ile çalışılmalıdır.Profesyoneller ile çalışmak reklamlardan verim almanızı sağlar.Uzman kontrolünde yapılan reklam kampanyaları sonuç getirir.Üstün raporlama sayesinde paranızın nereye gittiğini ve reklamlardan ne kadar rezervasyon geliri sağladığınızı görebilirsiniz.



36 görüntüleme0 yorum
bottom of page