top of page
  • TURAN KATI

Trafik ve dönüşümler için en iyi Google Ads konumu hangisidir?

Hangi Reklam Konumunun en iyi olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

Wordstream müşteri veritabanından gelen arama kampanyası verilerini analiz ederek Google Ads reklam konumu metriği ile işletme kârlılığı arasındaki ilişkiyi formüle edilmiştir.



Bir Google Ads kampanyasının kârlılığı, işin içinde dört önemli faktöre sahiptir:


dönüşüm değeri

reklam hacmi

reklam maliyeti

iç maliyet

Dönüşümlerin genellikle web sitenizde randevu rezervasyonları veya işlemler gibi gerçekleştirilen değerli işlemler olarak tanımlandığı işlemlerdir.


Kar = Dönüşüm Sayısı * (Dönüşüm Başına Değer - Dönüşüm Başına Reklam Maliyeti - Dönüşüm Başına Dahili Maliyet)


Google Ads pozisyonları karı nasıl etkiler?

Kârlılık açısından en iyi Google Ads reklam konumunun hangisi olduğunu belirlemek için, yukarıda bahsedilen dört faktör arasındaki ilişkileri göz önünde bulundurulması gerekir.


Reklam konumu, Google Ads'de 1.0'dan (arama motoru sonuçları sayfasındaki ücretli listeler bölümünün en üstünde) 7.0'a kadar rapor edilir ve ortalaması alındığında ondalık sayı olarak raporlanır. En basit örnekte, bir reklam bir kez 1.0 konumunda ve sonra bir kez 2.0 konumunda görünüyorsa, "Ort. konum = 1,5 ”.olarak sayılır.


Simdi yönetilen çok çeşitli hesaplardan alınan arama kampanyası verileriyle reklam konumu ve maliyetler arasındaki ilişkiyi inceleyelim (kabaca 50 milyon gösterimden bahsediyoruz).


Reklam Konumu ve Tıklama Başına Maliyet

Reklam konumu ile ortalama tıklama başı maliyet arasında net bir ilişki vardır. Genel olarak konuşursak, Google'ın arama motoru sonuç sayfasında ne kadar yüksek reklam vermek isterseniz, size maliyeti o kadar artar. Ancak bu ilişki biraz daha karmaşıktır. Bu, yalnızca tıklama başına daha fazla harcama yapma isteğinize değil, aynı zamanda reklamın herhangi bir kullanıcı için ne kadar alakalı ve yararlı olduğuna da bağlıdır.


Çeşitli iş sektörlerinden ve hesap stratejilerinden gelen verileri analiz ettiğimiz için, reklam konumları arasındaki ortalama yüzde kaymasını belirledik. Bu nedenle, aşağıdaki örneklerde, tıklama başına 0,75 TL keyfi bir maliyet varsayacağız ve farklı reklam konumları için TBM'lerin ne olacağını görselleştirmek için bulgularımızı uygulayacağız.



Reklam Konumu ve Reklam Hacmi

Google Ads reklam konumu ile trafik hacmi arasındaki ilişki de beklediğiniz şeydir: Kullanıcılar, Google'ın sonuçlar sayfasının üst kısımlarında bulunan arama ağı reklamlarını daha fazla tıklama eğilimindedir.


Tıklama oranı (gösterildiğinde reklamı tıklayan kişilerin yüzdesi), reklam konumu düştükçe düşer.





1.8 – 2.2 konumlarına kıyasla 1.0 – 1.4 konumları arasında tıklama oranı açısından büyük bir fark vardır ve en üst konumlar, yalnızca bir konum daha düşükten yaklaşık %50 daha fazla trafik alır:




4.0 konumu ile 1.0 konumu arasındaki fark, trafik miktarının iki katından fazladır. Google, organik sonuçların altına 1, 2 veya 3 reklam yerleştirebilir, bu nedenle 3,0'dan yüksek reklam konumlarının tıklama oranı ve genel trafik hacmi açısından çok düşük performans göstermesi şaşırtıcı değildir.


Reklam Konumu ve Reklam Maliyeti

Genel reklam maliyeti, reklam konumu 2.0'dan 1.0 konumuna geçerken önemli ölçüde artan tıklama başı maliyet ve tıklama hacmi ile ilgilidir.



Google Ads konumu ve maliyet


Daha yüksek bir Google Adwords konumuna sahip olmanın etkisi, daha yüksek tıklama başı maliyetlerle birlikte artan tıklama oranı nedeniyle genel maliyetleri büyük ölçüde etkileyecektir.


Yukarıdakilere göre değişim yüzdelerini göz önünde bulundurursak, 2,0'dan 1,0'a yükselirsek, toplam reklam maliyeti yaklaşık iki katına çıkar:




Dahili Maliyetler ve Reklam Konumu

Ürün maliyetleri, yakıt maliyetleri, teslimat maliyetleri, vergiler, ücretler, tesis maliyetleri, araç maliyetleri vb. gibi dahili maliyetler, reklam konumundan bağımsız olarak dönüşüm başına aynı göreli değerdedir. Diğer bir deyişle, kârlılığı hesaplarken, oluşturulan her dönüşümde dahili maliyetler için sabit fiyatlar (veya gelir tutarına dayalı sabit fiyat yüzdeleri) belirleyebilirsiniz.


Neden 1 numara her zaman daha yüksek Google Ads dönüşüm oranları anlamına gelmiyor?

Muhtemelen bu makalenin başında listelenen kâr denkleminin en önemli unsuru, elde ettiğimiz dönüşüm sayısıdır.


Dönüşüm oranı reklam konumuna göre değişir mi? Birçok ücretli reklamcılık uzmanının merak ettiği ve ne yazık ki cevabı net olmayan bir soru.


Farklı endüstriler, farklı taktikler

Yeni başlayanlar için, dönüşüm oranları sektörden sektöre büyük farklılıklar gösterir.



Moda gibi e-ticaret endüstrileri, çok sayıda vitrin müşterisine ve dolayısıyla düşük dönüşüm oranlarına sahip olabilir.İnsanlar satın almadan önce yüzlerce ürüne bakacaklardır. Eğlence gibi diğer e-ticaret endüstrilerinde, bir ürün için en ucuz fiyatı, yüzlerce başka web sitesinde görünecek olan ürünün aynısını arayan insanlar olabilir.


O zaman acil tesisatçılar veya çilingirler gibi çok yüksek bir dönüşüm oranına sahip olabilecek hizmet sektörleriniz var. Bu, insanların hemen yerel yardıma ihtiyaç duydukları ve karar vermek için çok az zamanla daha az telaşlı oldukları yerdir.


Yukarıdaki örneklerin doğasını karşılaştırarak, acil çilingir işi için 1 numaralı konumda olmanın çok daha karlı olacağını söylersiniz. Moda perakendecisi için pek önemli değil, çünkü bir kullanıcı büyük olasılıkla 1, 2 ve 3. konumlardaki reklamlara oldukça eşit bir şekilde göz atacaktır.


1. Konum, daha fazla alakasız trafiği teşvik edecek

Doğal olarak, 1. konumda olmak, sırf en üst konumda olduğu için reklamınızı tıklayacak kullanıcıların birçok maliyetine neden olacaktır. Reklamın gerçekten kendileriyle alakalı olup olmadığına dair bilinçli bir karar vermek yerine reklamınızın içeriğini tüketir.


Alakasız trafikteki bir artış, temelde daha düşük bir dönüşüm oranı anlamına gelir, çünkü bu trafiğin büyük olasılıkla web sitenizden çıkması muhtemeldir.Hemen çıkma oranının yükselmesi maliyetlere yansıyacağı bir gerçektir.


Reklam Konumu ve Dönüşüm Oranları

Yukarıdaki iki noktayı ele alın ve belirli bir sorgu için ekranın üst kısmındaki reklam sayısı, reklam uzantıları, yerelleştirme, kişiselleştirme (artı daha birçok değişken) gibi Google Ads'inizin başarısını etkileyen diğer değişkenleri - siz Reklam konumu ve dönüşüm oranıyla ilgili çok karmaşık bir tablo çizin - Google ads kendi uzmanları bile bunun üzerinde tartışıyor.


Google Ads reklam konumunun ve Google reklamlarının dönüşüm oranının makul derecede doğru (genel) bir temsilini elde etmek için, tüm sektörlerde binlerce reklam hesabını kapsayan muazzam bir veri kümesiyle çalışmanız gerekir.


Hangi Google Ads konumu en yüksek kârı sağlıyor?

Öyleyse, orijinal kar hesaplamasına geri dönelim.


Kar = Dönüşüm Sayısı * (Dönüşüm Başına Değer - Dönüşüm Başına Reklam Maliyeti - Dönüşüm Başına Dahili Maliyet)


Kârı belirleyen dört değerin her birinin reklam konumlarıyla ilişkisini göz önünde bulundurun:


Dönüşüm Sayısı ∝ Reklam Konumu (daha yüksek bir konum, daha fazla trafik ve dolayısıyla daha fazla dönüşüm hacmi anlamına gelir)


Dönüşüm Başına Değer = Üretilen Gelirler


Dönüşüm Başına Reklam Maliyeti ∝ Reklam Konumu (daha yüksek bir reklam konumu, dönüşüm başına daha yüksek reklam maliyetlerine neden olur)


Dönüşüm Başına İç Maliyet = Sabit bir değer


Yüksek kârlılık elde etmek için yüksek sayıda satış elde etmek ile mümkün olan en ucuz tıklamayı almak arasında ince bir çizgi vardır. Bu orantılılığın bir tarafı karlılığı artırmaya yardımcı olurken, diğer tarafı azaltmaktadır.


Meslekten olmayan birinin şartına göre, tekliflerimizi artırdıkça, reklam konumumuzu iyileştiririz ve dolayısıyla dönüşüm hacmimizi artırırız, ancak (çoğu durumda) kârlılık / getiri oranı olumlu olmayabilir.


Bu ilişki üzerinde durarak hangi Google Ads reklam konumunun en yüksek dönüşüm başına kârlılığı (ortalama) sağlayacağını belirleyebiliriz.


Yandaki grafikte gördüğünüz gibi, bir reklamı en üst konuma yerleştirmek, reklama gelirden elde edeceğinizden daha fazla para harcamanıza ve kârlılıkta genel bir kayıp oluşturmanıza neden olur. Reklam konumu "en karlı nokta", tıklama hacimlerinin ve tıklama başı maliyetlerin gerçek bir getiri elde etmeniz için ayarlandığı bir alan olan 2.2 - 5.0 bölgesinde olacaktır.






Farklı nişler, web siteleri ve anahtar kelimeler için büyük ölçüde değişir, Son derece yüksek performanslı bir örneğe bakmak, yan taraftaki grafikte ifade edilen ilişkiye yol açar.











Web sitesinin dönüşüm oranı, olası en iyi reklam konumunun ne olacağını belirlemede oldukça önemlidir.

Düşük bir dönüşüm oranıyla, yukarıdaki aynı sonuçlar büyük ölçüde çok düşük kârlı bir duruma kaydırılır ve yandaki grafikte olduğu gibi bir ilişki oluşur.






Düşük dönüşüm sağlayan web siteleri, reklam harcamalarını boşa harcamaya çok daha yatkındır. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu iyi oluşturulmuş bir web sitesi, ücretli reklamların ve aslında tüm diğer web sitesi pazarlama biçimlerinin genel kârlılığında büyük bir fark yaratabilir.


Ayrıca, dönüşüm oranı çok düşükse, hiçbir reklam konumunda asla kar elde edemezsiniz - tüm dijital pazarlama faaliyetlerinin başında etkili bir web sitesi gelir.

Sonuç olarak

Anahtar kelimeleriniz için belirli bir reklam konumu elde etmeye kararlıysanız, büyük olasılıkla reklamınızın karlılığını göz ardı ediyorsunuz. Verilere dayalı olarak anahtar kelimelerinizin performansını değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu, Google Ads etkinliğinizi nasıl yönetmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.


Her bir anahtar kelime veya anahtar kelime teması için metriklerin, genel olarak ne kadar kâr elde edildiğini belirleyen dönüşüm oranı, dönüşüm başına değer ve dahili maliyetler açısından yakından analiz edilmesi gerekir. Hepsi olmasa da çoğu anahtar kelime için en kârlı reklam konumunu güvence altına almak zorunludur.

Makalenin oluşturulasında wordstream ve hallaminternet verilerinden yararlanılmıştır.

32 görüntüleme0 yorum
bottom of page