top of page
  • TURAN KATI

Doğru Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Güncelleme tarihi: 3 May 2021


Doğru anahtar kelime kullanımı reklamınızın başarısına etki eden en önemli unsurdur.Anahtar kelimenin aranma hacmi,anahtar kelimenin tıklama maliyeti ve reklamınız ile alaka seviyesi iyi tespit edilmelidir.

  • Anahtar kelime seçiminde uzun kuyruk kelimeler daha etkili dönüşümler sağlar.Örnek olarak siyah topuklu kadın ayakkabı fiyatları yazan kullanıcı dönüşüme en yakın kullanıcıdır.

  • Reklamınızın hangi kitleye hitap ettiğini belirleyin."Fiyatlar veya ücretleri" kelimesini araştıran bir kullanıcı satışa en yakın müşteridir.


Anahtar Kelime Öbekleri ( Genelden Özele )

1. Ayakkabı

2. Kadın ayakkabısı

3. Topuklu kadın ayakkabısı

4. Siyah topuklu kadın ayakkabısı

5. Fermuarlı siyah topuklu kadın ayakkabısı

6.Fermuarlı siyah topuklu kadın ayakkabısı fiyatları





Anahtar kelimelerinizin eşleşme türlerini belirleyin.

Anahtar kelimeleriniz otomatik olarak geniş eşleşme olarak planlanır.Sizler hedefleriniz doğrultusunda anahtar kelimelerinizi değiştirebilirsiniz.

Geniş eşleşme anahtar kelimeler

Geniş eşleşme anahtar kelime yapısı daha fazla etkileşime girmesi beklenen kelime eşleşme seçeneğidir.

Geniş eşleşme yapısı gereği yakın ve uzak alakalı arama terimleri tarafından tetiklendiği için geri dönüş oranı düşüktür.Aynı zamanda diğer kelime öbekleri ile karşılaştırıldığında TBM maliyeti daha düşüktür.

Geniş eşleşme arama terimleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımızda kampanya başlangıcından bulundurulması önerilir.

Ayrıca potansiyel müşterileriniz arama terimleri kısıtlı olabilmektedir.Bu durumda geniş eşleşmeden başka seçenekte bulunmayabilir.

Herhangi bir işaret içermez.

Geniş eşleşme düzenleyici anahtar kelimeler

Geniş eşleşmeye nazaran biraz daha özele yönlendiren eşleşme türüdür.Geniş eşleşme işareti + bulunan kelime sorgularda geçmesi halinde reklam tetiklenecektir.Aksi halde reklam tetiklenmeyecektir. Geniş eşleme düzenleyici ile daha alakalı sorgularda reklamlarınız tetiklenir.

Bu eşleşme seçeniği 2021 yılı itibari ile kullanımdan kalkacaktır.Bunun yerine sıralı kelime eşleşme kullanılması önerilmektedir.


Sıralı eşleşme anahtar kelimeler

Arama sorgularında kelime öbeğinin başına sonuna kelime gelebilir.Yakın alakalı sorgularda çıkabilir.Kullanım şekli “kadın ayakkabısı” tırnak işaretidir.Bu anahtar kelime öbeğinin arasında başka bir kelime olması halinde sorgu sonuçlarında tetiklenmez.

Yakın alakalı kelimeler,bağlaçlar sorgularda yer alması halinde reklamlar tetiklenebilir.

Tam eşleşme anahtar kelimeler

Tam eşleşme seçeneği anahtar kelimelerinizin kontrolünüzün sizde olduğu eşleşme seçeneğidir.Tıklama oranı yüksekliği ve dönüşün oranı en yüksek olma ihtimali olan kelime eşleşme seçeneğidir.

Diğer eşleşme türlerine göre dezavantajları ise,daha az tıklama almaları ve nispeten TBM maliyetlerinin yüksek olmasıdır.

Arama potansiyeli düşük olan kelimelerde tam eşleşme kullanılması halinde reklamınız tetiklenme almayacağı için reklamınız yayımlamayabilir.


Negatif anahtar kelimeleri belirleyin

Negatif kelime belirleme anahtar kelime belirlemek kadar önemlidir.Negatif kelimeleri belirlemek reklamınızın hangi arama sorgularında gösterilmesini istemiyorsanız onları belirlemenizi sağlar.

Negatif kelimeleri birçok yolla keşfedebilirsiniz.​

1. Google Ads anahtar kelime aracı

2. Google arama sorguları

3. Hedef kitlenizi empati yaparak negatif arama sorgularını belirleyin.

4. Reklam arama terimleri analizi yaparak negatif kelimeleri belirleyin.


Reklam performansını olumsuz etkileyen en önemli etken yanlış anahtar kelime kullanımıdır.Sizde reklamlarınızdan güçlü dönüşümler almak istiyorsanız google reklam uzmanından yardım alın.Google reklam uzmanı ile çalışmanın avantajlarını makalemizde okuyabilirsiniz.

34 görüntüleme0 yorum
bottom of page