top of page
  • TURAN KATI

Neden Yanlış Yerlerden Tıklama Alıyorsunuz?

Güncelleme tarihi: 28 May 2021

Tüm google ads reklam verenler "Reklamlarım neden coğrafi olarak hedeflemediğim alanlarda gösteriliyor" veya "Neden coğrafi hedefli alanımın dışında tıklamalar alıyorum?" diye merak ediyor?



Maalesef bu konu kolay anlaşılır bir durum değil.


Diyelim ki İstanbul’da yerel bir beyaz eşya dükkanınız var, bu nedenle Google Ads’deki coğrafi hedefli alanınız İstanbul’da, ancak üçüncü taraf yazılımlar aracılığı ile elde ettiğiniz İp numaralarının farklı farklı konumlardan olduğunu görebilirsiniz.İp numaralarının konumlarının doğruluğu da ayrı bir soru işaretidir.


Sözde, Google reklamlarınızı coğrafi olarak hedeflenmeyen alanlara göstermiyor, ancak hayattaki her şey gibi, her zaman istisnalar vardır.


Şimdi bu soruna neyin neden olabileceğini ve onu durdurmak için tam olarak ne yapılabileceğimizi daha derinlemesine inceleyelim.


İp Adresi Konumu ile Kullanıcının Konumları Eşleşmiyor

Bu tartışmasız coğrafi hedeflemede kafa karışıklıklara neden olabilecek en göze çarpan tutarsızlıktır.

İP'ler diğer adıyla İnternet Protokolü adresleri, kullanıcının söz konusu konumunu belirlemek için ISP veya İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından belirlenir. Google, İP'lerin ve İSS'lerin konumuna göre reklamlarını nerede göstereceğine bu şekilde karar verir.


Google, ip konumlarının kullanıcının gerçek konumuyla aynı olmayabileceğini kabul etmiştir.

Google reklam konumu le ilgili sorunun devam etmesi halinde konum ayarlamasını kendileri de yapmaktadır.Ama araştırmalarda google bu soruna çare olamadığı görülmüştür.


Search Engine Land tam da bunu test etmek için bir deney yaptı. Test, etkinliği izlemek için Google Analytics’in Gerçek Zamanlı raporlama aracına giriş yapan kullanıcılardan oluşuyordu. Örneklem büyüklüğü nispeten küçük olmasına rağmen, 150'den biraz daha az olmasına rağmen, sonuçlar yine de önemli bir gösterge oldu.

Searh Engine Land araştırma özetinde”reklam konum hedeflemelerinin sadece % 55’i % 100 doğru olduğu tespit edildi.40 Km çapında konum sapması dahilinde reklam konum hedeflemesi % 67 oranına çıkıyor.Bu değerler google ads reklam verenler için yeterli mi?


Tüm reklam verenler yüzde yüz reklam hedeflemesi olmasını temenni edebilir.Ama maalesef bu şimdilik mümkün değil.


Mobil Konum Hedefleme Problemi

Deneyin sonuçları, kablosuz ağa bağlı olmayan ancak servis sağlayıcısına bağlı mobil cihazların konum açısından bilgisayara göre çok daha az doğru olduğunu gösterdi.


Bazı durumlarda, Google gerçek konumlarından 4.000 km den daha uzakta olduğunu gösterdi


Bazı durumlarda, cihaz ve gerçek konum tamamen farklı olmuştur.


Konuma Özgü Aramalar

Diyelim ki Ankara’da yaşıyorsunuz, ancak İstanbul’a bir gezi planlıyorsunuz ve şehirdeki en iyi yerel oteline gitmek istiyorsunuz. Bu nedenle, "en iyi İstanbul oteli veya "en konforlu İstanbul oteli" gibi bir şey aradınız.


Bu durumda, şu anda bulunduğunuz yerde olmayan bir yerde arama yaparsınız, bu da ip adresindeki tutarsızlığı haklı çıkarır.


Yine de aynı şey ulusal düzeyde, ülke çapında söylenebilir. Bu tutarsızlıklardan bazılarının hafifletilmesine yardımcı olmak için belirli ülkeleri hedefleyebilir veya kampanyalarınızı bölgesel olarak hedefleyebilir veya özelleştirebilirsiniz (bölgesel düzeyden aşağıya doğru açılır).


İp Numarasından Doğru Adres Öğrenilebilir mi?

Bu güne kadar yapmış olduğum ip takip programları ve ip adres bulma web adreslerinin doğru sonucu vermediğini kesinlikle söyleyebilirim.Bunun nedeni ülkemizde uygulamada bulunan dinamik ip yapısıdır.Dinamik ( değişken) ip numarasından adres bulma veya konumları yüzde % 100 belirlemek imkansızdır.

Örnek bir ip çalışmasını sizinle paylaşıyorum.Aynı gün ve aynı saat içerisinde 4 farklı uygulamadan ip adres konumu sorgulatılmıştır.Üç farklı sonuç ortaya çıkmıştır.Bu sonuçlar ışığında ip adres konumu kesin budur demek doğru değildir.







Yer hedeflemenizi nasıl özelleştireceğinizden emin değil misiniz?


Adwords hesabınıza giriş yapın.

Yönetmek istediğiniz belirli kampanyayı (veya birden çok) tıklayın.

Bunları yönetmek için Ayarlar'a, ardından Konumlar'a gidin.

Burada istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.



Yakındaki yerleri kaldırın, ekleyin, kontrol edin ve daha fazlasını yapın

Google'a göre, "Yalnızca hedef bölgenizde fiziksel olarak bulunan müşterileri hedefliyorsanız, anahtar kelimelerinizde ki herhangi bir yer teriminin de hedeflenen alan içinde olması gerektiğini unutmayın. Terimler hedeflenen alanınızın dışında kalırsa, reklamınız o anahtar kelime için gösterilmez. "


Yanlış Yerlerden Tıklama Alma Sorunu Çözümü

Konum Hariç Tutma

İstemediğiniz konumlardan reklam tıklaması almak istemiyorsanız konumları hariç tutmak bir çözüm olabilir.Ama buda yüzde yüz istemediğiniz konumlarda reklamlarınız çıkmayacağı anlamına gelmez.

Konum hariç tutma yapmadan önce potansiyel kitlenizi kaçırmaya özen göstermek gerekir.


Reklam Konum Ayarları

Reklamlarınız hedeflediğiniz konumlar haricinde de gösterilmesinin bir başka nedeni hesap ayarlarının düzgün yapılmayışından olabilir.En net ve en doğru konum odaklı reklam hedeflemesi Varlık sekmesi dir.

Kampanya Ayarları >Ayarlamak İstediğiniz Kampanyayı seçin >Konumlar >Yer Seçenekleri >Varlık Sekmesini tıklayın.Aynı zamanda hedeflenen yerleri de girmeyi unutmayın.



Konumu Test Edin

Öncelikle, hedef yarı çapınızı % 20-25 artırın, çevre şehirlerden olanların da reklamlara maruz kalmasını sağlayın.Ardından, verilen alanda dönüşümlerin artıp artmadığını görmek için verileri en az birkaç hafta analiz edin. Artış, coğrafi hedefleme hatasının oluştuğunu gösterir.


Daha sonra, daha fazla yararsız tıklama almayı önlemek için hedefleme yarıçapını buna göre değiştirebilirsiniz.

Konum Odaklı Anahtar Kelime Kullanın

Reklamlarınız alakasız konumlardan tıklama alıyorsa Konum odaklı anahtar kelimeler kullanın.Örnek olarak "hurdacı" anahtar kelimesi yerine "istanbul hurdacı",ikitelli hurdacı gibi uzun kuyruk konum odaklı anahtar kelime öbeklerini kullanabilirsiniz.


Sahte Tıklama Şüphesi

İstenmeyen yerlerden gelen tıklamalar ile sahte tıklama arasında paralel bir ilişki vardır.Dinamik ip açığından faydalanan kötü niyetli rakipler reklamlara kolaylıkla saldırabilirler.Sürekli değişen ip numaraları farklı farklı yerleşimlerden olabilir.Sahte tıklama engelleme ile ilgili yardıma ihtiyacınız var ise bizi çekinmeden arayabilirsiniz.

Sahte tıklama engelleme ile ilgili yazımıza göz at.

Google reklam uzmanı ile çalışmanın avantajlarını hemen keşfedin.

53 görüntüleme0 yorum
bottom of page