top of page
  • TURAN KATI

Otel Fotoğraf Çekimi Nasıl Olmalıdır?


Otel fotoğraf çekimi profesyoneller tarafından otel yönetimi ile yapılacak planlama dahilinde olmalıdır.Otel fotoğraflarının kimin tarafından çekileceği,fotoğraf kompozisyonları,ön plan

Otelin fotoğraflarını kimin çekeceğini,fotoğraf temalarını belirleme,ön hazırlıklar profesyonel otel fotoğrafı çekimi için cevaplandırılması gereken bilgilerdir.

Fotoğrafçıyı nasıl seçeceğiz ve ne yapmamız gerekir?


Otel fotoğraf çekimi için tercih edilecek olan kişi veya kurumun daha önce otel fotoğraf çekim tecrübesi olup olmadığı dikkate alınmalıdır.Mimari çekim tecrübesi olan fotoğrafçılar ile de çalışılabilir.

Profesyonel fotoğraf çekim maliyetlidir ama bu gözünüzü korkutmasın.Otelin doluluğuna olan katkısı düşünüldüğünde maliyet ikinci planda değerlendirilmelidir.

En az üç fotoğrafçıdan teklif alın ve teklifleri karşılaştırın.

Fotoğraf çekimlerinde manken olacaksa telif için mankenlik ajansları ile sözleşme yapın.

Fotoğraf çekimi için yazılı sözleşme yapmayı unutmayın.

Fotoğraf formatlarını raw ve jpeg olarak isteyiniz.Fotoğraf boyutları 25 mp ve üzeri olmalıdır.

Bin dış çekimi için minimum 4 başarılı fotoğraf karesi değişik açılardan.Gündüz ve gece olmak üzere.

Tüm otel odalarının her birinden dört kare.Otelin sosyal alanlarından (lobby,restaurant,cafe,spor salonu,spa) olabildiğince fotoğraf karesi alın.


Profesyonel Otel Fotoğraf Çekimi Planlama


Kompozisyonları ( konu) Oluşturma

Otel fotoğraf çekimi için kompozisyonlar belirlenmelidir.Bu uzun soluklu ve eğlenceli bir aşamadır.Resort otel fotoğraf çekimi,şehir oteli fotoğraf çekimi,dağ oteli fotoğraf çekimi,bungalov otel fotoğraf çekimi için farklı farklı temalar belirlenmelidir.Hedef kitlenin talepleri incelenerek fotoğraf çekim temaları belirlenmelidir.

Şehir oteli için oda konforu ön planda tutulurken,resort otel için sahil ve havuz vurgusu ön planda tutulur.Bungalov bir otel için ise doğa ile birlikte olma teması işlenir.Bunlar geliştirilebilir.

Fotoğraflarda manken kullanın. Kim soğuk bir odaya veya boş bir plajda bakarak hayal kurmak ister.Oteller hedef kitlesine vereceği mesajı en kolay fotoğraflar ile iletebilir.

Fotoğraf çekim konusuna göre fotoğraflarda mutlaka manken kullanın.Tavsiyemiz profesyonel mankenlik ajanslarından manken ile çalışmanızdır.Bütcenize göre bay ve bayan manken bulmak son derece kolaydır.Bu aşama da yine eş dost devreye sokmanız fotoğraf çekim projenizi sekteye uğratabilir.


Otel'de Ön Hazırlık

Ön hazırlıklar fotoğraf çekimin kalitesine etki eden en önemli faktörlerdir.Ön hazırlığı iyi yapılmış fotoğraflar daha az düzenlemeye ihtiyaç duyacaktır.Yatak örtüsünün kırışık olduğunu,tv kabloların çirkin görüntüsünü kimse görmek istemez.

Otel Dış Çekimi İçin Planlama

Otel dış çekimi için altın saatler dikkate alınmalıdır.Bina dış çephe için gece ve gündüz olarak ayrı fotoğraf çekimler yapılmalıdır.Altın saatler dikkate alınarak hava durumuna göre planlama yapılmalıdır.Yağmurlu ve sisli havalarda fotoğraf çekimi sağlıklı olmayacakır.Otel binasın yapısına göre lensler kullanılmalıdır.Geniş açılı lens kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Maalesef balık göz lens kullanımında fotoğraflarda aşırı bükülme olmaktadır.

Geniş açılı lens kullanımına en iyi örnek Tokina 11-16 mm gösterilebilir.

Otelin büyüklüğüne göre gerekirse vinç kullanılmalıdır.Vinç ile gerekli açı yakalanamayacağı hesap edilirse profesyonel drone fotoğrafçı ekiplerinden destek alınmalıdır.Bütçe elverirse helikopter ile çekim yapılması daha sağlıklı olacaktır.


Otel Odası Çekim Planlaması

Otel iç çekimi için tüm oda çeşitlerinden birer adet hazırlanmalıdır.Tüm perdeler,yastık kılıfları,çarşaflar ütülenmelidir.gerekirse iğne veya kancalar aracılığı ile düzlük oluşturulmalıdır.Meyve sepeti,şarap,peynir tabağı,ikramlar gibi malzemeler dekor olarak kullanılmalıdır.Ama olmayan bir şeye yer vermeyiniz.Mankenli çekimlerde senaryolar iyi hazırlanmalıdır.Hedef kitlenin otelinizde düşlediği konular üzerine planlama yapılmalıdır.Güçlü yanlarınızı daha iyi yansıtan fotoğraf çekimler fark yaratacaktır.Otelinizde bir SPA var ise bunu fotoğraflar çok iyi yansıtacaktır.

Otel Sosyal Alanları Çekim Planlaması

Otelin büyüklüğü ile ilgili olarak yiyecek içecek alanları,lobby,bahçe alanları ve diğer alanlar müşteri yoğunluğu dikkate alarak fotoğraf çekimi için hazırlanmalıdır.Kapalı alanlarda ışık yoğunluğuna dikkat edilmelidir.

Fotoğrafların Yedeklenmesi

Fotoğrafların çekimi yapıldıktan sonra raw ( ham ) formatları otel işletmecisi tarafından yedeklenmesi son derece önemlidir.Fotoğrafların yedeklendiği bilgisayarın virüs saldırına maruz kalmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Fotoğrafların Düzenlenmesi ( Editlenmesi)

Profesyonel fotoğraf çekimlerinde kullanılan footğraf dosyaları raw ( ham) formatta olmaktadır.Fotoğrafcınızdan raw formatta fotoğraflar istediğinizi belirtiniz.Raw format fotoğraflar üzerinde düzenleme daha sağlıklı olmaktadır.

Fotoğraflarınızı amacınıza uygun düzenlenmesini fotoğrafçıdan isteyin.Afiş,poster gibi çalışmalar için yüksek piksel oranlı fotoğraf gereklidir.Aynı zamanda web sitesinde kullanılacak olan fotoğraflar çok daha küçük piksel olacaktır.

HDR fotoğraf düzenlemesi otelin görsel gücüne son derece etki edecektir.Fakat abartıya kaçmamak gerekir.





PROFESYONEL OTEL FOTOĞRAF ÇEKİMİNİN OTEL SATIŞINA KATKISI


Profesyonel otel fotoğraf çekimleri ile oteliniz kesinlikle daha dolu olacaktır.Otel fotoğraf çekimlerine maalesef çoğu zaman yeterli özen gösterilmemektedir.

Rastgele baktığımız birçok otelin fotoğraf çekim kalitesinde özensizlik göze çarpmaktadır.Çoğu zaman otel fotoğraflarını çekenlerin;akraba,eş dost ve daha önce otel fotoğrafı çekmeyen fotoğrafçılardan oluşmaktadır.Kendi deneyimlerimden yola çıkarak milyon dolarlık otel işletmeleri bile fotoğraf çekimlerine gerekli önemi göstermemektedir.


17 görüntüleme0 yorum
bottom of page